Wat houdt deze ziekte in?
In Nederland leven 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Over de hele wereld zijn dat er maar liefst 10.000.000. Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Het treft mannen en vrouwen, jong en oud. Ieder van hen heeft zijn of haar eigen Parkinson. Van trillende handen en depressies tot vastgenageld staan op de vloer en geen initiatief meer tonen. De behandeling en begeleiding bij Parkinson vragen om een hele specialistische en deskundige aanpak. Daarbij moet telkens opnieuw gekeken worden naar de behoeften en de wensen van degene met Parkinson en hun naasten. Een team van zorgverleners, elk vanuit hun eigen specialisme, is daarom betrokken bij de zorg.
Slikproblemen en Parkinson
De diagnose Parkinson heeft een enorme impact op uw leven. Parkinson uit zich op verschillende manieren met verschillende symptomen. Één daarvan is dat het slikorgaan niet meer zo functioneert als zou moeten. De zenuwen en spieren gaan anders werken, waardoor slikken niet meer zo automatisch gaat als voorheen. Hierdoor kunnen slikproblemen ontstaan, dysfagie genoemd. Dysfagie is moeite met slikken door een medische aandoening. Iemand met Parkinson moet naar grote waarschijnlijkheid meerdere medicijnen per dag slikken. Dit kan in geval van dysfagie soms erg lastig zijn en tot problemen leiden. Zowel voeding doorslikken als medicatie slikken kan een uitdaging worden en voorkomen moet worden dat u zich verslikt. Een gevolg van het verslikken kan zijn dat u een longontsteking krijgt, omdat hetgeen u zich in verslikt heeft in de longen terecht is gekomen.
Stop het gebruik van voedsel bij inname van medicatie
Om de inname zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken zijn er verschillende opties die u kunt proberen. Vaak wordt er een sliktraining gedaan, hetgeen u helpt op een andere manier te slikken. Er wordt u ook geleerd om uw eten en drinken aan te passen. Bijvoorbeeld door taai eten zachter te maken, en drinken juist dikker. Vaak kunnen mensen met slikklachten geen vloeistof meer drinken zonder een verhoogd risico op verslikken. Dit kan leiden tot problemen met de inname van medicatie, aangezien de voorschreven medicatie vaak juist met water ingenomen dient te worden. Als de inname van uw medicatie lastig is en bijvoorbeeld niet meer lukt of mag met water, dan wordt er vaak aanbevolen om ze met bijvoorbeeld een beetje appelmoes in te nemen. Parkinson medicatie mag nooit ingenomen worden met eiwitrijk voedsel, waardoor melkproducten zoals yoghurt en kwark automatisch afvallen. Appelmoes was dus één van de meest gekozen opties, met name omdat er niks anders was. Echter weten we inmiddels dat ook het gebruik van fruitsappen en puree kan leiden tot interacties met medicatie die vaak ongewild zijn. Om de kans op ongewilde interacties en bijwerkingen volledig weg te nemen is er een middel ontwikkeld dat u helpt om uw medicatie op een veilige manier in te nemen. Gloup medicatie slikgel is een gel speciaal ontwikkeld voor mensen die hun medicatie moeilijk of niet met water in kunnen nemen.
Gloup helpt op een veilige manier
Veel Parkinson patiënten kunnen hun medicatie niet met water innemen en hebben een dikkere substantie nodig om veilig te kunnen doorslikken. Gloup is een geregistreerd medisch hulpmiddel en helpt wereldwijd vele mensen bij een veilige en makkelijkere inname van hun orale medicatie. Gloup is gemakkelijk door te slikken, maar dik genoeg om de kans op aspiratie (verslikken) te minimaliseren. Doordat Gloup zeer snel wordt afgebroken in de maag, is de medicatie snel beschikbaar voor het lichaam om volledig opgenomen te worden, en zodoende snel werkzaam te zijn. Juist omdat in veel gevallen de dikte van hetgeen ingenomen wordt van belang is, hebben onze producten altijd gegarandeerd een bepaalde consistentie. Wij werken volgens de IDDSI Levels, die internationaal gebruikt worden door logopedisten en diëtisten. Wij hebben een IDDSI level 3 en 4 product, dus kijk op www.IDDSI.org voor meer informatie of vraag uw logopedist om meer informatie. IDDSI level 4 is zelfs geschikt voor mensen die de hoogst mogelijke consistentie nodig hebben.
Hoe gebruik je Gloup?
Positieve ervaringen
Wereldwijd zijn er Parkinson patiënten die positieve ervaringen hebben met Gloup. In Nederland zijn er gevallen bekend van patiënten die medicatie vermaalden en met voeding innamen. Met behulp van Gloup kunnen ze het gehele tablet innemen zonder de behoefte aan het vermalen van de medicatie. Dit zorgt voor extra gemak en met name veiligheid voor degene die de medicatie in dient te nemen. Waarom? Omdat het makkelijker wegglijdt dan bijvoorbeeld appelmoes, maar met name omdat Gloup geen interacties geeft met de medicatie die je inneemt. Dit in combinatie met gegarandeerde diktes van Gloup geeft u de zekerheid dat de medicatie in het lichaam doet wat het hoort te doen, dit is de reden dat u medicijnen slikt.